Yleistä

Taitoluistelijan varusteet

Hyvä luistinkenkä

tukee jalan asentoa, tukee luisteluasentoa ja on sopiva kooltaan. Luistelukoulun voi aloittaa harjoitus- tai kaunoluistimilla tai hokkareilla. Luisteluharrastuksesta saa kuitenkin enemmän irti kunnollisilla taitoluistimilla (esim. Risport, Edea, Wifa, Jackson). Nämä luistimet ovat hyvin nilkkaa tukevia ja taitoluisteluterällä varustettuja, mikä auttaa luistelutaidon oppimisessa. Taitoluistimia myyvät taitoluistelutarvikkeisiin erikoistuneet liikkeet, Helsingin seudulla mm. Lucky Skate ja SkateShop.

Luistimiin ei kannata ostaa kasvuvaraa, käyttösukan lisäksi kenkään saa mahtua ohut puuvillasukka. Aloittelevan luistelijan kannattaa ostaa hyvät taitoluistimet joko käytettyinä tai uusina. Pieneksi jääneillä luistimilla on varsin hyvä jälleenmyyntiarvo.

Hyvä luistinterä

on laadukas ja tukee lasta oppimisessa ja kehittymisessä. Siinä on kärkipiikit ja ns. urateroitus. Kärkipiikkejä tarvitaan esimerkiksi tietyissä hypyissä, pirueteissa ja askeleissa. Oikeanlainen terä mahdollistaa myös kaariluistelun ja helpottaa kääntymistä, jolloin luistelun oppimisesta tulee mielekkäämpää.

Hyvä luistelijan asuste on

liikkumaväljä, joustava ja lämmin. Jää on aina viileä elementti, joten pipo ja lämpimät hansikkaat ovat tarpeen. Kypärän käyttö on suositeltavaa etenkin pienillä lapsilla ja aloittelijoilla.

Luistimien nyörittäminen

Luistinkenkä on nyöritetty oikein silloin, kun nyöritys on varpaiden kohdalta suhteellisen löysä, nilkan kohdalta tiukka (solmu tai kaksoisnyöritys alimmissa hakasissa estää löystymisen) ja varren yläosan kohdalta sen verran väljä, että varren suusta mahtuu sormi kengän ja jalan väliin.

Liian pitkät nauhat on syytä lyhentää sopiviksi. Jään tasolla roikkuvat luistimen nauhat aiheuttavat helposti turhia vaaratilanteita.

Luistimien huolto

Luistimien terien tulee olla terävät. Tylsillä terillä ote lipsuu ja uusien taitojen opettelu hidastuu. Terien kuntoa tuleekin aika ajoin tarkkailla ja tarvittaessa teroittaa. Aloittelevan taitoluistelijan tulisi teroittaa luistimet ainakin kaksi kertaa kauden aikana. Luistimet on AINA teroitettava asiantuntijalla.

Muoviset teräsuojat ovat välttämättömät kuljettaessa jään ulkopuolella.

Luistelukoulumme yhteistyökumppani on luistelutarvikkeiden erikoisliike Tuusulassa, SM Skate Marketing Oy. Yhteistyön myötä jokaisella PTL:n luistelukoululaisella on mahdollisuus hakea itselleen veloituksetta huolletut taitoluistimet liikkeestä luistelukoulun ajaksi. Kyseessä on mahtava tilaisuus saada luistelijan oppimista tukevat välineet veloituksetta.

Mikäli haluat käyttää yhteistyötä hyväksi, mainitse liikkeessä asioidessa luistelijasi olevan Porvoon Taitoluistelijoiden luistelukoulussa. Saatte lapsellenne juuri oikean kokoiset ja teroitetut luistimet. Kun luistelukoulukausi päättyy tai jos päätätte lopettaa kesken kauden, tulee teidän palauttaa luistimet liikkeeseen tai käydä lunastamassa ne sieltä kohtuuhintaisesti.

Yhteystiedot ja lisätietoja liikkeestä löydät heidän nettisivuiltaan – https://www.taitoluistin.fi

Lähde: Suomen Taitoluisteluliitto