Porvoon Taitoluisteluseurassa on tärkeää, että kaikki luistelijat, vanhemmat, toimihenkilöt ja valmentajat pystyvät toimimaan seurassa turvallisessa, positiivisessa ja hyväksyvässä ilmapiirissä. Tämän varmistamiseksi seurassamme on laadittu selkeät toimintatavat häirintä- ja kiusaamistilanteisiin puuttumiseen.
Toimintamalli soveltuu tilanteisiin, joissa henkilö – kuten luistelija, vanhempi, valmentaja tai toimihenkilö – on kokenut tulleensa väärin- tai epäreilusti kohdelluksi, kiusatuksi, syrjityksi tai muutoin joutuneensa epäasiallisen käytöksen tai toiminnan kohteeksi.
Kerro meille, jos kohtaat epäasiallista käytöstä seurassamme – otamme sen vakavasti!
Porvoon Taitoluistelijoissa ei hyväksytä minkäänlaista epäasiallista käyttäytymistä. Toivomme, että ilmoitat meille heti, jos kohtaat seurassamme epäasiallista käyttäytymistä. Kuuntelemme, ja otamme jokaisen huolen vakavasti. Jokaista huolta tai valitusta käsitellessä pidämme keskiössä lapsen ja nuoren hyvinvoinnin.
Käsittelemme kaikki valitukset ennalta määrätyn prosessin mukaisesti. Kuulemme kaikkia osapuolia ennen kuin päätämme jatkotoimenpiteistä.
Jos olet seuramme urheilija, voit kertoa epäasiallisesta käytöksestä kaikille seurassa toimiville aikuisille, kuten jojoille ja valmentajille, jotka välittävät tiedon tarvittaessa vastuullisuusvastaavalle. Voit ilmoittaa huolestasi myös suoraan vastuullisuusvaltaavalle. Seuramme vastuullisuusvastaava toimii osana seuran johtokuntaa.
PTL:n vastuullisuusvastaava 2024-2025 Heli Grant-Ruuska, heli.grant-ruuska@porvoontaitoluistelijat.fi
PTL:n toimintatavat epäasiallisen käytöksen, häirinnän ja kiusaamisen selvittämiseksi.
- Vastuullisuusvastaava Heli Grant-Ruuska (heli.grant-ruuska@porvoontaitoluistelijat.fi) ottaa vastaan ilmoituksen. Jokainen ilmoitus otetaan vakavasti ja jokainen ilmoitus selvitetään.
- Vastuullisuusvastaava ja/tai tarvittaessa joku muu seurassa toimihenkilö kuulee kaikkia osallisia erikseen tai yhdessä ja kirjaa ylös esille tulevat asiat. Kaikki keskustelut ovat luottamuksellisia!
- Tarvittaessa konsultointia voidaan pyytää Taitoluisteluliitosta tai seura voi konsultoida ”Et ole yksin -palvelua”.
- Tapaus arvioidaan yhdessä asianomaisten kanssa. Päätetään että pystytäänkö asia selvittämään seurassa vai tarvitaanko jatkotoimenpiteitä muiden tahojen kanssa.
- Alaikäisten tapauksissa vanhemmille annetaan mahdollisuus olla aina mukana keskusteluissa ja vanhempia informoidaan siitä, mitä on puhuttu ja millaisiin toimenpiteisiin on ryhdytty.
- Vastuullisuusvastaava ja seuran johtokunta tekevät päätöksen jatkotoimenpiteistä. Tällöin ensisijalla on aina lapsen ja nuoren etu.
- Osapuolille ilmoitetaan jatkotoimenpiteistä.
Seuramme säännöt on tarkistettu vastaamaan Olympiakomitean mallisääntöjä seuroille. Haastattelemme kaikki lasten ja nuorten kanssa toimivat, ja tarkastamme heidän taustansa. Jokainen seurassamme lasten ja nuorten kanssa toimiva aikuinen sitoutuu yhteisiin sääntöihin, joiden keskiössä on lasten ja nuorten hyvinvoinnin varmistaminen. Myös urheilevat lapset ja nuoret sekä heidän perheensä sitoutuvat yhteisiin sääntöihin, joiden luomiseen he saavat osallistua ryhmissään/joukkueissaan.
Toimintamallia ohjaa luottamuksellisuus, puolueettomuus ja vuorovaikutteisuus. Koko prosessi perustuu läpinäkyvyyteen, reiluuteen ja avoimuuteen.